De Griekse president, de premier en de oppositieleider, respectievelijk Karolos Papoulias, George Papandreou en Antonis Samaras, komen zondagavond bijeen voor overleg over de vorming van een nieuwe regering. Daar moeten zowel de huidige regeringspartij Pasok als de voornaamste oppositiepartij Nieuwe Democratie (ND) aan deelnemen. Dit is door Samaras' ND bevestigd. Van Papandreou en Papoulias was al duidelijk dat ze dit overleg wenselijk achten. De regerende Pasok (Pan-Heleense Socialistische Beweging) van Papandreou is het volgens Griekse media bijna eens over de vorming van een regering met de Nieuwe Democratie (ND) van Antonis Samaras. Een vraag is nog wanneer precies Papandreou aftreedt en plaatsmaakt voor een nieuwe regeringsleider. Samaras wil dat Papandreou zo snel mogelijk opstapt, de premier wil pas het veld ruimen als alles is geregeld voor een nieuwe regeringsploeg. (Telegraaf)
Lees verderVolgens de Griekse premier George Papandreou komt er snel een overgangsregering voor Griekenland, mogelijk al vandaag. Papandreou heeft geen interesse in het leiderschap van die overgangsregering. Dat heeft hij laten weten in een verklaring, meldt persbureau Reuters. In de verklaring stelt Papandreou dat hij hoopt dat de overgangsregering vandaag al een feit is. “Het is duidelijk dat deze regering het stokje zal doorgeven, maar dat zal niet aan een leegte zijn. Het zal worden doorgegeven aan een nieuwe regering, als we het daarover eens zijn, en ik hoop dat dat spoedig zal gebeuren. En met spoedig bedoel ik vandaag, niet morgen.” De overgangsregering moet het land leiden tot aan de geplande verkiezingen van februari, aldus Papandreou in de verklaring. Papandreou wil geen vervroegde verkiezingen, omdat het Europese hulppakket eerst moet worden goedgekeurd. (nrc.nl)
Lees verderBob Traa, een Nederlandse medewerker van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarschuwde al halverwege 2009 voor de grote financiële problemen van Griekenland. Onder druk van Griekse functionarissen ontbrak zijn analyse echter in een officieel IMF-rapport.Vijf maanden na de prognose van Traa gingen de alarmbellen alsnog rinkelen. In oktober 2009 onthulde de Griekse premier George Papandreou dat het begrotingstekort van zijn land niet 6 procent van het bruto binnenlands product (bbp) was, zoals tot dan toe aan Brussel was gemeld, maar ruim 12 procent. Na zijn eerste rapport schreef Traa een nog vernietigender analyse over de financiële positie van Griekenland. Daarin stelde hij dat als Griekenland een bedrijf was geweest, het failliet zou zijn. (ad)
Lees verderKarolos Papoulias spreekt vanaf twaalf uur vanmiddag met oppositieleider Antonis Samaras. Centraal staat de vraag hoe Griekenland uit de politieke crisis kan komen waarin het sinds een aantal dagen verzeild is geraakt. President Papoulias sprak gisteren al met premier George Papandreou, die vrijdagavond laat een cruciale vertrouwensstemming in het parlement overleefde. De premier wil dat er een coalitieregering gevormd wordt waarin ook de oppositie plaatsneemt. Die regering zou dan vier maanden aan moeten blijven, tot aan de reeds geplande verkiezingen van februari volgend jaar. Papandreou zelf is bereid af te treden om de vorming van zo’n regering mogelijk te maken. (nrc.nl)
Lees verderATHENE - Een nieuwe Griekse regering moet aan alle voorwaarden voor de aan Griekenland toegezegde noodhulp voldoen. Dat stelde de Griekse minister van Financiën Evangelos Venizelos vrijdag na de speech van premier George Papandreou. Die riep op tot de vorming van een brede coalitieregering. Een nieuwe regering moet volgens Venizelos de eerder voorgestelde bezuinigingsmaatregelen doorvoeren, de beloofde privatiseringen doorzetten en de bijdrage van de private sector aan de hulp veiligstellen. De nieuwe regering zou volgens hem tot eind februari moeten aanblijven. (nu.nl)
Lees verderDe Griekse minister van Financiën en vice-premier Evangelos Venizelos is de gedoodverfde opvolger van premier George Papandreou, mocht deze zijn functie neerleggen. Diverse kleinere oppositiepartijen hebben aangegeven dat ze toe willen treden tot een regering van nationale eenheid, onder de voorwaarde dat Venizelos het premierschap overneemt van zijn Pasok-partijgenoot Papandreou.Venizelos mag in het buitenland nog geen bekende persoon zijn voor veel mensen, in eigen land kent iedereen de 54-jarige politicus, mede doordat hij in de afgelopen 20 jaar een reeks ministersposten bezette. De zoon van een advocaat in de havenstad Thessaloniki geldt als een expert op het gebied van de grondwet. Venizelos studeerde rechten in achtereenvolgens Thessaloniki, Parijs en Melbourne. Hij kreeg in Australië zelfs een eredoctoraat. Hij spreekt Grieks, Engels en Frans. Die kennis kwam hem in de afgelopen maanden al van pas bij moeizame onderhandelingen over internationale reddingsplannen voor de Griekse economie. Die wordt geplaagd door een enorme schuldenlast en een gebrek aan belastinginkomsten. (Volkskrant)
Lees verderDe regering van de Griekse premier George Papandreou heeft afgelopen nacht een vertrouwensstemming in het parlement overleefd. De socialistische regering balanceerde de afgelopen dagen op de rand van de afgrond, maar won de stemming uiteindelijk met een meerderheid van acht stemmen. Papandreou stak in een toespraak in het parlement een hand uit naar de oppositie en zei te willen streven naar een 'een bredere coalitie'. Hij kondigde aan zaterdag naar de president te gaan om over zo'n coalitie te praten. Papandreou voegde daaraan toe dat hij ook bereid is te praten over wie die regering moet leiden, daarmee suggererend dat hij bereid is af te treden. 'Het laatste waar ik om geef, is mijn baan', aldus de premier. 'Ik geef er zelfs niet om of ik word herkozen. De tijd is gekomen voor een nieuwe inspanning. Ik heb de politiek nooit gezien als een beroep.' (Volkskrant)
Lees verderRond 23.00 uur vanavond zal het Griekse parlement stemmen over Papandreou en de hervormingen uit het euro-akkoord. 'We moeten de prijs betalen voor decennia wanbeleid,' zei Papandreou vrijdagavond. Hij gaf toe ook zelf grote fouten te hebben gemaakt. De premier zei dit voorafgaand aan de stemming. Vanavond heeft de vertrouwensstemming plaats over het noodpakket dat Europese leiders vorige week met Papandreou afspraken. In ruil voor de ongeveer 130 miljard euro aan financiële steun, moet het land sterk hervormen en bezuinigen. 'Het afwijzen van het akkoord zou on-vaderlandslievend zijn,' zei Papandreou. Hij riep op tot een brede coalitie en is tegen snelle verkiezingen. (elsevier)
Lees verderOm 23 uur vindt in Griekenland de vertrouwensstemming plaats over premier Jorgos Papandreou. De oppositie wil het Europees reddingsplan steunen, maar vraagt dat Papandreou opstapt. De Nieuwe Democratie, de oppositie in Griekenland, is bereid het Europees reddingsplan voor Griekenland te aanvaarden. Oppositieleider Antonis Samaras verbindt zijn steun aan twee eisen: het ontslag van premier Papandreou en vervroegde verkiezingen. Die laatste eis ligt moeilijk. Premier Papandreou wil van geen vervroegde verkiezingen horen zolang de belangrijke economische hervormingen niet zijn doorgevoerd. Over de andere eis valt wel te praten. "Ik houd niet vast aan mijn zitje", verklaarde Papandreou donderdagavond al. (de Standaard)
Lees verderATHENE (AFN) - Het plan van de Griekse premier George Papandreou om een volksraadpleging te houden over het jongste reddingsplan inzake de Griekse schuldenlast, is officieel van de baan. Dit heeft de minister van Financiën, Evangelos Venizelos, verzekerd tegenover de Europese commissaris Olli Rehn (Economische Zaken), de voorman van de groep landen met de euro als wettig betaalmiddel, Jean-Claude Juncker, en de Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble. Door het plan dreigden geldschieters af te haken. (Telegraaf)
Lees verderHet was ongetwijfeld één van de meest turbulente dagen in de eeuwenoude geschiedenis van Griekenland. Gisteren bleek dat er geen referendum komt over het nieuwe Europese noodpakket én dat premier George Papandreou op zijn post blijft. Hoe gaat dit de komende dagen verder? Na een dag vol tegenstrijdige berichten zit Papandreou dus nog steeds in het zadel. Maar dat kan heel snel voorbij zijn. Vanavond is er een vertrouwensstemming in het Griekse parlement over de premier. Papandreou is vastbesloten om deze te winnen. Inmiddels zijn er van zijn eigen partij Pakos zoveel parlementariërs vertrokken, dat hij nog maar een piepkleine meerderheid heeft. Maar Papandreou zou een deal hebben gesloten met de grootste oppositiepartij Nieuwe Democratie en haar leider Antonis Samaras. In ruil voor hun steun bij de stemming zou Papandreou bereid zijn vervroegd af te treden, zodat een regering van nationale eenheid kan worden gevormd. (vk.nl)
De Griekse premier Papandreou heeft zijn plan voor een referendum over de noodhulp aan Griekenland ingetrokken. Dat leidde tot grote opluchting in Europa en de rest van de wereld. Aandelenbeurzen schoten omhoog na het bekend worden van het nieuws. Of Papandreou premier blijft, is nog onduidelijk, schrijft het AD vandaag.De Griekse premier Papandreou zei gisteren dat hij bereid is af te zien van het referendum nadat hij steun van de oppositie kreeg voor het pakket noodhulp voor Griekenland. Maandag verbijsterde Papandreou nog iedereen met zijn plan voor een referendum. Aandelenmarkten zakten in elkaar, omdat een Grieks nee de hele euro in gevaar zou brengen. (ad.nl)
Lees verder