In Griekenland zijn vanochtend 6 uur (Nederlandse tijd) de stembureaus opengegaan voor cruciale parlementsverkiezingen. De stemming kan bepalen of het noodlijdende land in de eurozone blijft. Opiniepeilingen duiden op een nek-aan-nekrace tussen het linkse Syriza (dat de ingrijpende bezuinigingen wil beperken) en het conservatieve Nieuwe Democratie. Ongeveer 9,7 miljoen Grieken mogen stemmen. Velen zijn nog in een feestroes van de winst van het nationale elftal bij het EK Voetbal gisteravond. De bureaus sluiten om 18 uur (Nederlandse tijd), waarna exit polls worden bekendgemaakt. De verkiezing was nodig, omdat de partijleiders geen coalitie konden vormen na de parlementsverkiezing op 6 mei. (volkskrant.nl)
Lees verderNa twee wedstrijden hield eigenlijk niemand er meer rekening mee, maar Griekenland plaatste zich voor de kwartfinale van het EK. Dat gebeurde pas één keer (in 2004 toen de Europese titel veroverd werd) in de historie van de Grieken. In 1980 nam het land voor het eerst deel aan het EK, maar dat werd geen succes. Met één punt uit drie duels eindigde Griekenland als laatste in Groep A, waar Nederland beslag legde op de derde plaats. Bij het tweede EK, 24 jaar later, werd de groepsfase wél overleefd. Onder leiding van bondscoach Otto Rehhagel eindigde Griekenland, opnieuw in Groep A, als tweede. Daardoor bereikte het de kwartfinale, waarin met 1-0 werd gewonnen van Frankrijk. In de halve finale werd Tsjechië met dezelfde cijfers verslagen, waarna Portugal de tegenstander was in de eindstrijd.
Tijdens de openingswedstrijd van het EK won Griekenland al met 2-1 van het gastland en in de finale zegevierden de Grieken opnieuw. Angelos Charisteas maakte de enige treffer van het duel. (Voetbal International)
Europa kijkt bij de Griekse parlementsverkiezingen zondag met angst en beven naar de radicaal linkse partij Syriza. Worden ze de grootste partij of niet? Syriza wil dat er opnieuw onderhandeld wordt over de afspraken met Europa. Minder bezuinigen, meer investeren. Joris van de Kerkhof ging naar de laatste campagnebijeenkomst van de radicaal-linkse partij. (nos)
Lees verderDe Franse president François Hollande heeft de Grieken gewaarschuwd voor de mogelijke gevolgen van de parlementsverkiezingen zondag. Als anti-Europese partijen winnen, wordt het land misschien uit de eurozone gezet, maakte hij woensdag duidelijk tegen de Griekse tv-zender Mega. Volgens peilingen boekt de radicaal-linkse partij Syriza zondag flinke zetelwinst. In sommige enquêtes is de partij zelfs de grootste van het land. Syriza verzet zich tegen Europese noodhulp en de daaraan verbonden bezuinigingen en wil onder de afspraken met Europa uit. Als het erop lijkt dat Griekenland zijn verplichtingen niet wil nakomen, ''zullen er eurolanden zijn die liever een einde maken aan de aanwezigheid van Griekenland in de eurozone'', zei Hollande. (nu.nl)
Lees verderEen Britse basejumper is, op vakantie op het Griekse eiland Zakynthos, te pletter gevallen nadat hij drie uur lang met zijn parachute aan een rotspunt had gebungeld. Voordat hij ruim 60 meter naar beneden viel, had hij vanuit zijn netelige positie kans gezien uitvoerig met zijn zwangere vriendin te bellen en te sms'en. Dat bericht de BBC. Het incident deed zich vrijdag voor nabij de plaats Volima in de baai van Navagio, vermaard onder toeristen vanwege een scheepswrak. Het slachtoffer, de 42-jarige Jake Simkins, had gevraagd of zijn vriendin vanuit het hotel de hulpdiensten wilde waarschuwen. Die bleken niets voor hem te kunnen doen. Een windvlaag werd Simkins uiteindelijk fataal. Daarbij brak het stuk steen af waaraan zijn parachute hing, waarna hij vanaf de rotswand op het strand van Navagio stortte. (ad.nl)
Lees verderGriekenland moet na de verkiezingen van zondag een regering vormen. Dat heeft de partijleider van het conservatieve Nea Dimokratia, Antonis Samaras, vandaag gezegd. Volgens Samaras moet Griekenland deel blijven uitmaken van de eurozone. Daarnaast moet met de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) opnieuw worden onderhandeld over de voorwaarden die aan de noodleningen voor Griekenland zijn verbonden, aldus Samaras. De stembusgang van zondag volgt iets meer dan een maand op de vorige verkiezingen, die op 6 mei plaatshadden. Onderhandelingen over een mogelijke coalitie liepen op niets uit, waardoor er opnieuw verkiezingen moesten worden uitgeschreven. (trouw.nl)
Lees verderWARSCHAU - De zware blessure van Grieks international Avraam Papadopoulos heeft tot dezelfde botsing geleid tussen het nationale team en de club zoals dat eerder Arjen Robben overkwam. Bayern München was na het WK in 2010 woedend op de begeleiding van het Nederlands elftal toen Robben zwaar geblesseerd terugkeerde. Nu is het Olympiakos Piraeus, werkgever van Papadopoulos, dat in woede is ontstoken. De club vindt het onbegrijpelijk dat Papadopoulos vrijdag in het openingsduel tegen Polen 20 minuten lang heeft doorgespeeld terwijl hij geblesseerd was aan zijn knie. Na de wedstrijd bleek de kwetsuur zo ernstig dat Papadopoulos dit EK niet meer in actie kan komen. Olympiakos Piraeus beschuldigt de medische staf van Griekenland van „criminele nalatigheid”. (telesport)
Lees verderDe Griekse politicus Ilias Kasidiaris, die onlangs tijdens een televisieprogramma een collega een glas water in het gezicht gooide en een andere politicus sloeg, klaagt zijn slachtoffers aan voor smaad. Dat heeft hij maandag laten weten. Kasidiaris, lid van de extreemrechtse partij Gouden Dageraad, viel donderdag twee vrouwelijke collega’s aan. Hij verloor zijn zelfbeheersing toen een linkse politicus, Rena Dourou, zijn vermeende betrokkenheid bij een gewapende overval in 2007 ter sprake bracht. Kasidiaris stond woest op en gooide een glas water in het gezicht van Dourou. Toen de communistische politicus Lana Kanelli hier tegen in opstand kwam, kreeg ook zij het te verduren. Kasidiaris sloeg haar drie keer in haar gezicht. Na het incident werd hij opgesloten in een kamer van de televisiestudio waar het programma werd opgenomen. Kasidiaris wist later uit deze ruimte te ontsnappen. Het Griekse parlementslid wil ook het tv-station Antenne aanklagen voor zijn opsluiting. (elsevier)
e openingswedstrijd van het EK in de Poolse leeuwenkuil in Warschau tussen Polen en Griekenland is in gelijkspel geëindigd; 1-1. Het was een spannende wedstrijd waarbij in de aanvangsfase de Polen veel beter waren dan de Grieken, en zij kwamen dan ook verdiend op voorsprong na een doelpunt van Lebanowski. Het leek of de Grieken gehypnotiseerd het veld waren opgelopen, waren ze onder de indruk van 56.000 Poolse supporters tegenover 2000 Grieken? De eerste twintig minuten van de wedstrijd was het Polen die de wedstrijd domineerde. De defensie van Griekenland had in dit deel van de wedstrijd geen grip op de aanvallers van de tegenstander, vooral de hele linkerflank van Griekenland had het erg zwaar met de, op dat moment, geweldig spelende Poolse rechterflank. Na verloop van de eerste twintig minuten, begon Griekenland iets beter te voetballen, hoewel nog steeds ver onder het niveau. Inmiddels had de Spaanse scheidsrechter Carlos Velasco Carballo te gemakkelijk een gele kaart gegeven aan Sokratis Papastathopoulos voor een overtreding op Lebanowski. De beslissingen van dezelfde scheidsrechter in de 44e en de 45e minuut waren het toppunt; eerst gaf hij een tweede gele kaart aan Papastathopoulos nadat hij zogenaamd Murawski zou hebben vastgehouden, in de herhaling op televisie is duidelijk te zien dat Murawski uitglijdt, Griekenland moest dus met tien spelers verder. In de blessuretijd werd een overduidelijke handsbal van Polen in het eigen strafschopgebied niet bestraft en daarmee werd de scheidsrechter de negatieve hoofdrolspeler van deze wedstrijd. Een Spaanse kijker twitterde: “het is net of Carlos Velasco met graffiti op de Akropolis spuit!”. (grieksegids.com)
Lees verderDe gemoederen in de Griekse politiek lopen hoog op. Tijdens een tv-debat tussen de linkse partij Syriza en de extreemrechtse partij Gouden Dageraad liep het behoorlijk uit de hand. VIDEO. (nos.nl)
Lees verderDoor de crisis kampen Griekse apotheken en ziekenhuizen met een groot medicijntekort. Dat zei het hoofd van de vereniging van apothekers op het Griekse schiereiland Attika vandaag. Volgens hem zijn farmaceutische bedrijven niet langer geïnteresseerd in de verkoop van medicijnen aan Griekse ziekenhuizen en apotheken, omdat die schulden hebben. Hierdoor is er een groot tekort aan antibiotica, antidepressiva en insuline. (trouw)
Lees verderToeristen moeten zich niets aantrekken van de economische puinhoop in Griekenland, meent minister Karapanagioti van Toerisme. De manier waarop Griekenland in de buitenlandse media wordt afgeschilderd, strookt niet met het echte beeld van het land. Een brandende vuilnisbak op het journaal is mooie tv, maar het vervormt de realiteit op straat. Ja, deze tijden zijn moeilijk voor de Grieken en er zijn sporadische protesten in Athene. Ze vinden plaats in een klein deel van het centrum van Athene. De media laten niet zien dat een paar straten verderop het normale leven gewoon doorgaat. Inwoners doen hun dagelijkse dingen, ontmoeten vrienden in het café, toeristen wandelen door de kronkelende steegjes langs de historische bezienswaardigheden. En buiten Athene is het leven zo rustig als altijd. Geruchten over een vertrek uit de eurozone zijn zeer schadelijk. Ze zijn ingegeven door financiële en politiek gemotiveerde belangen. Ook zijn ze respectloos tegenover de offers die het Griekse volk al heeft gebracht om onze gezamenlijke toekomst te beschermen. De Grieken willen absoluut in de eurozone blijven. Ze hechten zelfs meer waarde aan een gemeenschappelijke munt dan inwoners uit welk ander EU-lidstaat dan ook. De grote politieke partijen willen Griekenland in de eurozone houden en praten niet over andere plannen.
Toch zijn er berichten over Europese toeristen die in Griekenland worden bedreigd en zelfs aangevallen uit frustratie over de strenge begrotingsregels. Moeten Nederlanders waakzaam zijn? Die sporadische berichten worden overdreven door buitenlandse media, die de crisis versimpelen tot nieuws over stereotypen uit het zuiden tegen het noorden. De overgrote meerderheid van de Grieken geeft ‘de schuld’ van de crisis niet aan gewone burgers uit ander landen. Zeker niet aan Nederlandse toeristen, die altijd erg worden gewaardeerd. (Bron: Griekse minister Tatiana Karapanagioti van Toerisme en Cultuur desgevraagd aan Metro)
Lees verder