In Athene heeft donderdag opnieuw een grootschalige staking plaats tegen de bezuinigingen van de overheid. Onder anderen medewerkers in openbaar vervoer en van het staatsenergiebedrijf leggen het werk neer. De staking zal 48 uur duren, hebben de werknemers aangekondigd. Werknemers van het energiebedrijf protesteren tegen nieuwe verhogingen van energiebelastingen die door de regering zijn aangekondigd. Ze weigeren rekeningen te versturen waarop de nieuwe belasting is meegerekend. Ook willen ze de stroom niet afsluiten bij Grieken die de belasting niet kunnen betalen. Ook journalisten van de publieke omroep, advocaten, artsen, docenten, vuilnismannen en belastingambtenaren leggen deze week hun werk neer. Woensdag protesteerden ook duizenden studenten in Athene. Het is al de zoveelste staking in Griekenland tegen de bezuinigingen. De Griekse regering moet sterk bezuinigen om aan de eisen van Europese Unie (EU), het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank (ECB), de zogeheten trojka, te voldoen.
Lees verderVideo De problemen bij de banken komen rechtstreeks voort uit het schuldenprobleem van Griekenland. Dat land worstelt steeds heftiger met de gevolgen. Vandaag was opnieuw een dag vol stakingen en protest. (nos)
Lees verderMinisteries, gemeentediensten, scholen, universiteiten en zelfs luchthavens. Een nieuwe 24 urenstaking zal woensdag het openbare leven in Griekenland nagenoeg volledig halt doen houden. Minister van Financiën Evangelos Venizelos tracht intussen de meest acute ongerustheid weg te nemen door te stellen dat Griekenland nog tot half november tijd heeft om alle pensioenen en salarissen te betalen. Er werd al langer vanuit gegaan dat Griekenland in de loop van de maand oktober failliet zou gaan als het niet snel de volgende schijf noodhulp van de EU en het IMF ontvangt. Op de vergadering van de ministers van Financiën van de eurozone klonk het maandag dat pas in de tweede helft van oktober zal worden beslist over de storting van de zesde schijf. Minister Venizelos voegde er wel aan toe dat Athene nog tot het midden van de maand november voldoende geld in zijn schatkist heeft zitten. (nieuwsblad.be)
Lees verderHet Griekse parlement is zondagavond akkoord gegaan met het ontslag van duizenden ambtenaren. Dat was een van de eisen waaraan het land moet voldoen om in aanmerking te komen voor 8 miljard euro uit een eerder toegezegde noodlening. De ambtenaren zullen worden ondergebracht in een arbeidsreserve. Daar worden zij gekort op hun salaris, om na een jaar te worden ontslagen. De Griekse overheid heeft eerder gezegd dat de regeling 30.000 ambtenaren zal treffen. De Europese ministers van Financiën komen maandag bijeen om te praten over Griekenland en de uitbreiding van de mogelijkheden van het noodfonds. De regeringsleiders zullen ook snel samenkomen om te beslissen over de nieuwe tranche van 8 miljard euro uit de noodlening. Zonder het geld kan Griekenland deze maand niet meer aan betalingsverplichtingen voldoen. Ondanks de regeling heeft de Griekse regering zondagavond toegegeven dat de doelstellingen voor het begrotingstekort dit jaar en volgend jaar niet zullen worden gehaald. (elsevier)
Lees verderDe euro groep ministers van financiën hebben vannacht de beslissing over de uitbetaling van de volgende zo broodnodige tranche van euro 8 miljard aan Griekenland uitgesteld tot november. De geplande vergadering van de Europese ministers van Financiën van 13 oktober is geannuleerd. Jean Claude Junker, hoofd van de eurogroep van ministers van Financiën, stelt in een verklaring dat tijdgebrek de reden is om tot het uitstel van de beslissing van uitbetaling te hebben besloten. De troika EU/ECB/IMF zou pas in de tweede helft van oktober met een oordeel over Griekenland kunnen komen. Naar laatste berichten zou Griekenland echter geld hebben tot 15 oktober. De eurogroep van ministers van Financiën hebben dus gisteren officieus Griekenland laten vallen naar mijn mening. Want als er midden oktober geen geld naar Griekenland wordt getransfereerd, dan geraakt het land in acute betalingsproblemen en volgt automatisch wanbetaling of default. (Rob Koenders - telegraaf)
Lees verderATHENE – Griekenland slaagt er niet in de begrotingsdoelstellingen voor dit jaar en 2012 te halen. De regering in Athene gaat ervan uit dat zij toch het volgende deel (8 miljard euro) van de toegezegde lening uit het noodfonds krijgt. Bronnen rond het team van experts van de Europese Commissie, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank (ECB), de zogenoemde trojka, weerspraken vanmorgen de bewering van de Griekse viceminister van Financiën Oikonomou dat de onderhandelingen over de uitbetaling van de steun vrijwel zijn afgerond. Eerder vandaag meldde de bewindsman: „Wij hebben alle belangrijke onderwerpen gehad en ik denk dat wij er uit zijn.” Volgens hem beginnen de inspecteurs woensdag met het opstellen van hun rapport. Minister van Financiën Venizelos zei gisteren dat hij er zeker op rekent dat de tranche van 8 miljard euro beschikbaar komt. Gebeurt dat niet, dan heeft de overheid spoedig niet meer genoeg middelen om rente en aflossingen uit te keren. Er treedt dan een situatie van wanbetaling in. „Omdat we zulke moeilijke beslissingen nemen en het Griekse volk grote offers brengt, denk ik dat de zesde uitbetaling zeker is”, aldus Venizelos. (refdag.nl)
Lees verderGriekenland slaagt er niet in het begrotingstekort binnen twee jaar voldoende terug te dringen. Volgens het Griekse ministerie van Financiën komt het begrotingstekort dit jaar uit op 8,5 procent, terwijl 7,6 was vereist om een nieuwe lening van de ECB, Europese Commissie en het IMF te krijgen. Daarbij is bovendien uitgegaan van een scenario waarin het beleid volgens plan kan worden uitgevoerd. Volgend jaar wordt een tekort van 6,8 verwacht en ook dat is hoger dan wat het IMF als voorwaarde stelt. Verder werd bekendgemaakt dat de Griekse economie dit jaar met 5,5 procent krimpt. De Griekse regering stemde vanavond in met de ontwerpbegroting voor volgend jaar, waarna de cijfers bekend werden gemaakt. (nos)
Lees verderDe Griekse crisis wakkert een oude traditie aan in het land: 'Jongeren trekken opnieuw weg.' Frank Schlömer is oud-buitenlandredacteur van deze krant.De Griekse regering is onder forse internationale druk aan nog eens een ronde strenge besparingen begonnen. Het land staat aan de rand van het bankroet en de roep om de potverterende Grieken uit de eurozone te smijten klinkt steeds luider. Griekenland krijgt de rekening gepresenteerd van decennialang onbekommerd er op los leven en dingen als begrotingen, budgetten en belastingen als vervelende karweien te beschouwen waar men maar beter niet te veel energie in steekt. (demorgen.be)
Een delegatie van de Europese Centrale Bank, de Europese Commissie en het Internationaal Monetair Fonds gaat donderdag weer naar Griekenland. Dat maakte een woordvoerder van de commissie woensdag in Brussel bekend. De zogenoemde trojka moet beoordelen of de Grieken voldoende maatregelen nemen om hun enorme schuldenberg terug te brengen. Op basis van die bevindingen kunnen de landen van de eurozone het licht op groen zetten voor een volgende 8 miljard euro noodsteun. De Griekse premier George Papandreou benadrukte dinsdag nog dat zijn land aan alle eisen zal voldoen die de 'trojka' heeft gesteld. De trojkafunctionarissen braken hun inspectie eerder deze maand af, omdat Griekenland nog te weinig vorderingen had gemaakt met de beloofde hervormingen en bezuinigingen. (nu.nl)
Lees verderBondskanselier Merkel gaat er vanuit dat de regeringspartijen donderdag instemmen met het Europese noodfonds. Sommige leden van de regerende CDU/CSU en FDP vinden dat Duitsland te veel opdraait voor de Griekse schulden. De linkse oppositie in Duitsland vindt dat de coalitie van Merkel zonder grote meerderheid politiek ten einde is. Op de Duitse televisie zei Merkel dat er geen alternatief is voor het Europese noodfonds ESM. Ze ziet niets in het idee dat Griekenland maar een deel van de leningen gaat terugbetalen. Ze denkt dat het vertrouwen van investeerders in de eurozone dan wordt beschadigd. (nos)
Lees verderBij de berichtgeving over Griekenland overheersen berichten over de luiheid van de Grieken en over de demonstraties van zogenaamde boze bewoners tegen bezuinigen. Maar de waarheid over de Griekse tragedie is veel schokkender. Dat schrijft de Briste journalist Paul Mason in The Telegraph. Mason is op bezoek gegaan bij de "gewone" man in "gewone" straat. Hij bezocht onder anderen een echtpaar met 2 kinderen. Man en vrouw hebben beiden een goede baan (hij makelaar, zij onderwijzeres) maar er komt nauwelijks nog geld binnen. Het spaargeld is op, alle abonnementen zijn opgezegd (inclusief de tv), geld voor onderwijs van de 2 dochters is er niet en al het geld gaat naar de basisbehoeften: een beetje melk en brood. Ze komen het huis niet meer uit, want dat kost ook geld. Geen geld, geen hoop. En een pensioen kunnen ze later wel helemaal vergeten. Mason schetst het beeld van de Griekse middenklasse. De middenklasse die straks niet meer bestaat. De middenklasse die buiten haar schuld alles verliest. Daarom zijn ze ook boos. Heel boos. Wanhoop, wantrouwen en nachtmerries. Boos op de politici en boos op de banken. De middenklasse haakt af, aldus Masson. En als dat gebeurt is dat een groter gevaar voor Griekenland dan een faillissement. (telegraaf.nl) (Klik hier voor het volledige artikel in The Telegraph)
Lees verderEen faillissement van Griekenland vormt op geen enkele manier een oplossing voor de financiële problemen van het land. De Griekse regering moet daarom aan alle voorwaarden voor de noodsteun blijven voldoen. Dat zei Europadirecteur Antonio Borges van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vrijdag. ,,Zelfs als Griekenland zou besluiten al zijn schulden niet meer te betalen, wat ik niet hoop dat ze ooit zullen doen, dan is het land nog steeds afhankelijk van buitenlands kapitaal'', stelde Borges. ,,Ook zonder rente en aflossing heeft Griekenland een groot tekort, daarnaast is de import van het land veel groter dan de export. Een faillissement lost die problemen niet op.'' Om een bankroet te voorkomen, is het volgens Borges wel noodzakelijk dat Griekenland alle beloofde maatregelen doorvoert. ,,Als de Grieken de hervormingen tegenhouden dan is een wanbetaling moeilijk te voorkomen. Zolang het juiste beleid wordt doorgevoerd kan het land echter rekenen op de volledige steun van de eurolanden.'' (de pers)
Lees verder